Inleiding tot Buiten De Zone

In 1994 kwam het humoristisch jongerenprogramma Buiten De Zone voor het eerst op het toenmalige BRTN-scherm.

Het is één van die reeksen, waar je naar kan kijken en blijven kijken. Buiten de Zone speelt zich af in een telefooncentrale waar vijf vrijwilligers de telefoonoproepen van hun leeftijdsgenoten trachten te beantwoorden. Erg veel oproepen krijgen ze echter niet, zodat ze tijd zat hebben om zich te laten meevoeren door hun dagdromen over allerlei belangrijke dingen in het leven, zoals daar zijn: avontuur, gevaar, angst, verleiding en liefde, nostalgie, afscheid en natuurlijk het eeuwige leven. ‘The Famous Five’ van de Jongerenfoon zijn de romantische, dromerige Raf (Bart De Pauw), de nonchalante en impulsieve Robin (Danny Timmermans), de realistische en zelfs wat cynische Ubi (Mathias Sercu), de spontane maar nogal wisselvallige Roxanne (Elise Bundervoet) en de idealistische en naïeve Merel (Reinhilde Van Driel).

Naast de vaste cast maken massa’s Bekende Acteurs en/of Vlamingen middels gast- of cameorollen hun opwachting in Buiten de Zone : Katia Alens, Walter Baele, Camilia Blereau, Jef Burm, Ron Cornet, David Davidse, Leo De Bock, Peter De Graef, Bob De Moor, Jan De Smet, Marijn De Valck, Sabine De Vos, Kurt Defrancq, Pol Goossen, Tom Lenaerts, Chris Lomme, Marleen Maes, Frank Raes, Dirk Roofthooft, Senne Rouffaer, Jaak Van Assche, Chris Van den Durpel, Lukas Van den Eynde, Dora Van der Groen, Kurt Van Eeghem, Ben Van Ostade, Jan Van Rompaey, Johan Verstreken, Nolle Versyp.

In totaal kreeg Buiten de Zone negentien prijzen en nominaties in acht landen. Daarbij waren de Grote Kinderkast 1996 (prijs voor het beste jeugdprogramma in Vlaanderen en Nederland), de Ha! Van Humo 1996, de Prijs van de Radio- en TV-kritiek 1997, een tweede prijs op de Prix Jeunesse en twee nominaties voor ‘De Gouden Roos van Montreux’.

Buiten de Zone is ontsproten aan het creatieve brein van Bart De Pauw, Danny Timmermans, Pietje Horsten, Ief Stuyvaert en Tom Lenaerts. Het scenario is van Bart De Pauw. Hoewel hij al had meegewerkt aan Meester hij begint weer, was Buiten de Zone zijn eerste grote eigen werkstuk voor TV. Het werd meteen een ‘pièce de résistance’. De vroegere TV1-netmanager Wim Vanseveren was destijds producer van Buiten de zone.

Het heldhaftige epos begon met de volgende openingstekst

"Enkele regeringen geleden werd door het Vlaams Komitee voor Kritische jongerenvorming het voorstel ingediend een "Jongerenfoon" op te starten. Een hulpdienst waar jonge mensen met problemen konden geholpen worden, niet door volwassenen, maar door andere jongeren, geestesgenoten, zielsverwanten! Phffff!!!! Het voorstel werd per ongeluk goedgekeurt. Net zoals "goedgekeurt" per ongeluk met een "d" wordt geschreven. Jonge vrijwilligers zouden worden uitgekozen. Fijne mensen die moesten beschikken over uitzonderlijke talenten als wijsheid mensenkennis moed geduld en zelfopoffering... Ze hebben ze nooit gevonden... Daarom hebben ze er maar een paar andere gepakt."

Er werden twee seizoenen, van telkens 10 afleveringen uitgezonden.

1.01 De jongerentelefoon
1.02 Betere tijden
1.03 Beroemd
1.04 Avontuur
1.05 Geld
1.06 Angst
1.07 Talent
1.08 Eeuwig leven
1.09 Liefde
1.10 Vriendschap

2.01 The next generation
2.02 Kitsch en kunst
2.03 Kennis
2.04 Sensatie
2.05 Gevaar
2.06 Spanning
2.07 Verleiding
2.08 Nostalgie
2.09 Toekomst
2.10 Afscheid
Klik om te sluiten
Deze pagina is een onderdeel van www.buitendezone.com